Încrederea pacienților în farmaciști – Studiu ADRFR

  • 22/06/2021
Încrederea pacienților în farmaciști – Studiu ADRFR

În data de 15.06.2021, ADRFR – Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România a publicat rezultatele studiului “Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice” – studiu care evidențiază faptul că pacienții au încredere în farmaciști și în informațiile transmise de aceștia și manifestă deschidere către accesarea unor noi servicii în farmacii.

Conform acestui studiu, gradul de încredere al pacienților în farmacist și în informațiile oferite de acesta se află la un nivel foarte ridicat, iar interacțiunea cu farmacistul este percepută de majoritatea respondenților ca fiind una de calitate. Satisfacția față de serviciile primite este determinată de caracteristicile farmaciei, atitudinea farmacistului, timpul acordat pacientului, claritatea cu care a fost prezentată informația, costul medicamentelor și disponibilitatea acestora conform nevoilor populației.

Pacienții sunt familiarizati cu serviciille de eliberare a medicamentelor și de informare asupra modului de administrare a medicației și își doresc noi servicii utile în farmacii, precum:

  • Testarea pentru afecțiuni cardiovasculare (23% dintre respondenți);

  • Testarea rapidă pentru depistarea unor infecții cu SARS-COV-2, gripa sezonieră sau hepatita B și C (15% dintre respondenți);

  • Determinarea glicemiei (12% dintre respondenți).

De asemenea, studiul prezintă rezultate care arată încrederea și disponibilitatea pacienților de a accesa noi servicii de consiliere oferite în farmacii:

  • Consiliere periodică avansată în cazul polimedicației (69% dintre respondenți consideră acest serviciu la fel de sigur în farmacie, precum în cabinetul unui medic);

  • Consiliere la distanță cu privire la posibilele interacțiuni dintre medicația utilizată și alte medicamente sau alimente (70% dintre respondenți consideră acest serviciu la fel de sigur în farmacie, precum în cabinetul unui medic).

Totodată, 64% dintre românii din mediul urban consideră că vaccinarea anti-gripală în farmacie este la fel de sigură ca cea în cabinetele medicale.

Mai multe informații relevate de studiul “Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice” puteți afla accesând acest link.