Testarea națională anti-coronavirus

  • 09/06/2020
Testarea națională anti-coronavirus

În data de 02.06.2020 a fost finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-COV-2 pe teritoriul României și a fost publicat în Monitorul Oficial nr 470/03.06.2020.

Conform acestui Ordin, în perioada iunie – septembrie 2020, urmează să se desfășoare testarea la nivel național a populației în vederea determinării gradului de răspândire a infecției SARS-COV-2 și a fundamentării adecvate a viitoarelor măsuri de protecție a sănătății populației. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că “un număr de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens vom aloca Institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc.”

Proiectul va fi coordonat de către Institutul Național de Sănătate Publică, acesta urmând să furnizeze primele rezultate în luna septembrie a acestui an și este avizat de către Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Studiul va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele județene și care nu au semne sau simptome de boală infecțioasă. Este necesar ca persoanele testate să își exprime consimțământul informat de participare la studiu, în conformitate cu respectarea principiilor și regulilor de etică și a confidențialității datelor cu caracter personal.

Pentru realizarea studiului, Direcțiile de Sănătate Publică Județene vor colabora cu laboratoare cu adresabilitate mare, care pot procesa peste 1000 de teste săptămânal sau 40000 teste pe an, dar care nu deservesc spitale de boli infecțioase, pneumoftiziologie, spitale COVID sau centre de transfuzii.