Vitamina C – când este benefică pentru organism

  • 02/05/2020
Vitamina C – când este benefică pentru organism

Rolul vitaminei C

Organismul are o mai mare nevoie de vitamina C decât în mod obișnuit atunci când persoanele sunt răcite, au febră, deficit de fier sau de proteine, atunci când urmează o intervenție chirurgicală. Fiind o vitamină pe care organismul uman nu o poate sintetiza singur, este nevoie să avem la dispoziție doza necesară din alimentație sau din suplimente alimentare, atunci când alimentația nu poate furniza cantitatea optimă de vitamina C.

De multe ori, atunci când răcim, de exemplu, prima opțiune de ameliorare a simptomelor la care se gândesc mulți este vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine. Nu este neapărat o variantă greșită, dar trebuie să știm că aceasta, ca oricare altă vitamină, nu face minuni, nu previne sau vindecă afecțiuni.

În afară de situațiile enumerate mai sus, poate fi necesară suplimentarea aportului de vitamina C în sezonul de iarnă, când sistemul imunitar este mult mai expus factorilor externi. Astfel, vitamina C poate ameliora o serie de simptome mai des întâlnite în sezonul rece, precum, pielea uscată, părul fragil, dureri musculare sau de articulații. Dacă alimentația nu poate furniza necesarul de vitamina C, acesta poate fi administrat prin utilizarea de suplimente alimentare, la recomandarea specialistului.

Deficitul de vitamina C poate produce oboseală exagerată, somnolență, scăderea capacității de apărare a organismului, sângerări ale gingiilor, manifestări cutanate.

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C, luată cu responsabilitate și la îndrumarea specialistului poate aduce multiple beneficii organismului, precum:

  • întărirea sistemului imunitar;
  • refacerea mai ușoară după gripă sau răceală;
  • cicatrizarea mai rapidă a leziunilor pielii;
  • îmbunătățirea circulației sângelui etc.

Trebuie cunoscut că pentru un adult, doza zilnică recomandată este între 500 și 1000 de miligrame de vitamina C, iar doza maxim admisă este de 2000 de miligrame. Depășirea acestor doze riscă să producă stări de greață, diaree, care pot provoca dureri abdominale sau crampe, dureri în piept, probleme cu dantura, amețeli, oboseală.

Astfel, vitamina C poate fi benefică pentru organism, dar în situațiile și dozele recomandate de un specialist. Mai mult, informarea corectă și citirea cu atenție a prospectului și a informațiilor de pe ambalaj este extrem de importantă pentru sănătatea noastră!