Pe măsură ce răspândirea Covid-19 produce din ce în ce mai multă îngrijorare în rândul nostru, al adulților, este firesc să ne gândim și la felul în care această pandemie poate afecta echilibrul emoțional al copiilor.
Ei reacționează, în mare parte, la ceea ce văd la adulții din jurul lor. Când noi gestionăm situația cu calm și încredere, dăm dovadă de cel mai bun sprijin pentru copiii lor.
Și cei mici nu sunt afectați, din moment ce răspândirea virusului a produs schimbări majore în ritmul zilnic al vieții lor, iar în jurul lor adulții discută îngrijorați despre aceste lucruri. Chiar dacă ei nu întreabă sau nu reacționează în niciun fel, acest lucru nu înseamnă că nu se gândesc și că nu înțeleg lucrurile în felul lor. Sau, din contră, vin cu întrebări, însă părintele nu știe cum ar fi cel mai bine să reacționeze sau ce să răspundă.
Așadar, este binevenit să purtăm discuții cu cei mici, să înțelegem cum percep ei lucrurile și cum îi putem asigura că sunt în siguranță.
Ce poți face pentru a-ți susține copilul:
Fă-ți timp pentru a discuta cu copilul tău despre epidemia COVID-19. Răspunde-i la întrebări și împărtășește-i informații despre COVID-19, într-un mod pe care să-l poată înțelege copilul sau adolescentul.
Învață-l regulile de igienă și vorbește-i despre importanța protejării de virus;
Asigură-ți copilul sau adolescentul că e în siguranță. Fă-l să conștientizeze că e ok dacă se simte supărat. Spune-i felul în care procedezi tu în momentele de stres, ca să poată să învețe de la tine cum să gestioneze situația.
Limitează expunerea familiei tale la știri despre evenimente, inclusiv cele apărute pe social media. Copiii pot interpreta greșit ceea ce aud și pot fi speriați de lucruri pe care nu le înțeleg
Încearcă să ții pasul cu ritualurile zilnice. Cât timp școlile sunt închise, creează un program dedicat activităților de învățare, celor de relaxare sau de divertisment.
Fii un model pentru ei. Ia pauze, încearcă să dormi suficient, să faci mișcare și să mănânci echilibrat.